Diş Fırçalamak Neden Önemlidir?Nelere Dikkat Edilmelidir?

dişfırçası,dişfırçalama

Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama ağız ve diş sağlığının temelidir ve asla ihmal edilmemesi de sağlıklı dişlere sahip olmanın ön koşuludur. Gün içerisinde yiyecek ve içeceklerde bulunan küçük parçalar zamanla diş yüzeylerinde ve diş eti hizasında birikmeye başlar. Eğer dişler fırçalanmazsa bu partiküller zamanla plak oluşumuna ve diş taşlarına neden olur. Aynı zamanda ağız içerisinde bakteriler hızla yayılır ve diş çürükleri, diş eti hastalıkları da kaçınılmaz bir sona dönüşür. İşte bu nedenle sağlıklı ve temiz bir ağız yapısına sahip olmak için dişlerin düzenli olarak ve doğru yöntemle fırçalanması gereklidir.

Ağız temizliğinde son derece kritik bir rol üstlenen diş fırçalamanın bir yaşam rutinine dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Küçük yaşlarda bu alışkanlığın kazanılması ise çocukların yetişkinlik dönemlerinde daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmalarını sağlayabilir. Gün içerisinde kaç kez diş fırçalama yapılması gerektiği, doğru diş fırçası ve diş macunu seçiminin nasıl yapıldığı gibi bu konuda merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. İlk olarak diş fırçalamanın doğru tekniğini sizlere aktaralım.

Diş Fırçalamanın Doğru Tekniği Nedir? Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Dişlerin yanlış yöntemlerle, hatalı şekilde fırçalanması durumunda temizlenmeleri mümkün olmaz. Hatta uzun süre hatalı diş fırçalama durumunda ağız sağlığı ile ilgili bazı problemler yaşanabilir. Bu nedenle doğru diş fırçalamanın nasıl olduğu konusunda istisnasız herkesin bilgi sahibi olması gerekir.

Diş Fırçası Seçimi

İlk olarak seçtiğiniz diş fırçasının diş yapınıza uygun olması gerektiğini belirtelim. Bu konuda diş hekiminize danışabilir ve ağız ile diş yapınıza hangi diş fırçalarının uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. Sadece belirli durumlarda sert diş fırçaları kullanılır. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahipseniz yumuşak ya da orta sertlikte kıllı olan diş fırçaları önerilir.

Diş Fırçasının Açısı

En sık yapılan hatalardan biri dişler fırçalanırken diş fırçasını doğru açıda tutmamaktır. Diş fırçasının 45 derecelik bir açıyla tutulması gereklidir. Çünkü diş plaklarının temizlenmesi ancak bu açı ile diş fırçalama yapılması durumunda mümkün olabilir.

Dairesel Hareketlerle Dişlerinizi Fırçalayın!

Dişlerin ileri geri şeklinde değil dairesel hareketler ile fırçalanması en doğru tekniktir. Dairesel hareketler diş aralarının ve diş eti hizasındaki artıkların çok daha iyi temizlenmesini sağlar. Bu esnada aşısı baskı uygulamamalısınız. Aynı zamanda çok hafif oranda bastırmak da doğru değildir. Her bir dişin yüzey kısmının iyice temizlenmesini sağlayacak oranda güç uygulamak yeterli olacaktır. Dairesel hareketler ile dişlerin sadece ön yüzeylerinin değil arka yüzeylerinin de aynı biçimde fırçalanması gereklidir.

En Az 2 Dakika!

Yapılan yaygın hatalardan biri de dişlerin sadece 30 saniye civarında fırçalanmasıdır. Oysa etkin bir diş temizliği için bu sürenin mutlaka 2 dakika olması lazım… Zira her bir diş yüzeyinin ön ve arka kısmının fırçalanması zaten yaklaşık 2 dakikalık bir zaman dilimini gerektirir. Çok uzun süre diş fırçalanması da sakıncalıdır. 2 – 2,5 dakikayı aşmamaya özen göstermenizi öneririz.

Dil Temizliğini İhmal Etmeyin!

Elbette her diş fırçalama sonrasında dilinizi de hafifçe fırçalamanız gerekir. Dişler düzenli olarak fırçalandığı halde ağızda kötü koku oluşuyorsa ve diş çürüğü gibi sağlık sorunları yoksa yüksek ihtimalle kokunun nedeni dil temizliğinin yapılmamasıdır. Dilin düzenli temizlenmesi bu gibi durumlarda kötü koku sorununu ortadan kaldırır.

Diş Fırçalama Sıklığı Ne Olmalı? Dişler Günde Kaç Kez Fırçalanmalı?

Günde 2 defa (biri sabah ve biri akşam olmak üzere) diş fırçalama işleminin yapılması tavsiye edilir. Sabahları yapılan diş fırçalamanın gece boyunca ağızda biriken bakterileri gidermek amacını taşıdığını belirtelim. Akşamları yapılan diş fırçalamanın ise gün boyunca biriken yiyecek artıklarının ve bakterilerin ağızdan arındırılması amacını taşıdığını bilmelisiniz. Geceleri atıştırmalık tüketiyorsanız yatmadan önce dişlerinizi fırçalamanız daha doğru olacaktır. Gün içerisinde de her yemekten sonra ağız bol su ile birkaç kez çalkalanmalıdır.

Diş Macunu Seçimi Nasıl Olmalı? Doğru Diş Macunu Nasıl Seçilir?

En az diş fırçası seçimi kadar önemli olan bir diğer husus da diş macunu seçimidir. Doğru diş fırçası ve diş macunu ile diş fırçalama ağız temizliğinin de çok daha etkin olmasını sağlar. Bu noktada diş macunları hakkında bazı bilgilere ihtiyacınız olabilir. Bu bilgiler ışığında seçim yapabilir ya da bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz.

Florürlü Diş Macunları

Florürlü diş macunlarının öne çıkan özelliği diş çürükleri riskine karşı koruma sağlıyor olmasıdır.

Beyazlatıcı İçerikli Diş Macunları

Bu diş macunlarının dikkat çeken özelliği ise diş yüzeylerinde meydana gelen lekeleri temizlemesidir. Ancak bu macunların aşırı oranda kullanılmaması gerekir aksi halde diş minesi zarar görebilir.

Hassas Dişler İçin Diş Macunları

Dişlerinde herhangi bir nedenle hassasiyet olanlar için üretilen diş macunlarıdır. Hassasiyete bağlı sorunları azaltmada etkilidirler.

Doğal Diş Macunları

İçerisinde kimyasal bileşenler olmayan, sadece doğal materyallerden üretilen diş macunlarıdır.

Diş Fırçası Değiştirme Periyodu Ne Olmalı?

Diş fırçaları zaman içerisinde yıprandığından dişleri etkin bir şekilde temizleme işlevlerini kaybederler. Bu nedenle diş fırçalama sırasında beklenen temizlik sağlanamaz. Diş fırçalarının mutlaka 3 ayda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Yüksek kalitede bir diş fırçası kullanıyor olsanız dahi 3 ayda bir değiştirmeniz son derece önemlidir. Diş fırçasının kıllarında açılmalar başlayabilir ve kıllarda kopmalar meydana gelebilir. Böyle bir durumda 3 ayın dolmasını beklemeden yeni bir diş fırçası almanız gerektiğinin altını çizelim.

Bilinmesi gereken önemli hususlardan biri de diş eti rahatsızlığı yaşayanları yakından ilgilendiriyor. Diş eti hastalığının tedavisi tamamlandıktan sonra eski diş fırçasını kullanmaya devam etmemelisiniz. Yeni bir diş fırçası almanız tavsiye edilir.

Diş Fırçalamanın Çocuklar İçin Önemi Nedir?

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok büyük bir önem taşıyor. Piyasada çocuklar için tasarlanan ve daha küçük başlıklı, yumuşak kıllara sahip diş fırçası çeşitleri bulunuyor. Aynı zamanda çocuklara yönelik formüle edilen diş macunu çeşitleri de bulunuyor. Bu ürünler kullanılarak çocuklara erken yaşta diş fırçalamanın öğretilmesi ve bunun bir alışkanlık haline gelmesinin sağlanması önemlidir.

Diş Fırçalamanın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nedir?

Diş temizliğinin sadece ağız sağlığı ile ilgili olmadığını, genel olarak sağlığı etkileyen bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ağız içerisinde meydana gelen sağlık sorunları zamanla kalp rahatsızlıklarına, diyabet ya da solunum hastalıklarına da sebebiyet verebiliyor. Özellikle diş çürüklerinin genel sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun altını çizmeliyiz. Bu nedenle diş fırçalama sadece diş ve ağız sağlığını değil genel olarak vücut sağlığını korumak açısından da önem taşır. Ağızda biriken bakterilerin kan dolaşımına karışması ve vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplanmalara neden olması gibi riskleri ortadan kaldırmak için dişlerin düzenli temizlenmesi gerekir.

Diş Fırçalama Sonrası Diş İpi Kullanımı

Ağızda iyi bir hijyen sağlamak için diş fırçalama yeterli değildir. Aynı zamanda diş ipi kullanımına da ihtiyaç vardır. Diş fırçasının kılları ağızda her alana ulaşamayabilir. Diş ipi ile diş aralarının ve diş yüzeylerinin temizlenmesi, diş fırçası ile başlanan temizliğin diş ipi ile etkinleştirilmesi anlamına gelir. Diş ipiyle yapılan diş temizliğinin dişlere hiçbir zararı yoktur, aksine ciddi faydaları vardır.

Etiketler: dişfırçası,dişfırçalama
Ağustos 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR